Svetog Save 30, SPO Viktorija, 74000 Doboj
|
drvocolor@gmail.com
|
+387 66 544 696 / +387 65 684 880

Šta predstavlja pojam – Render

Šta predstavlja pojam – Render

by admin |July 4, 2020 | Dekorisanje prostora, Novosti

Render (bosanski: prikazati) jest postupak stvaranja slike od nekog modela uz pomoć posebnog programa. Model je opis trodimenzionalnih objekata u definisanom jeziku ili strukturi podataka. Ti podaci mogu sadržavati podatke o geometriji, tački gledišta, teksturi i podatke o osvijetljenju. Engleska riječ render također se koristi kod opisivanja procesa izračunavanja specijalnih efekata u obradi videa.

3D Render – Kuhinja

Ovaj proces koristi se kod računara i računarskih igara, simulatora, filmova i specijalnih efekata, te u vizualizaciji dizajna. Svako polje koristi različit odnos i odlike tehnike. Imamo raznih vrsta tzv. renderiranja, odnosno procesa stvaranja slika. Neki su više namijenjeni za određene poslove, neki su slobodni, a neki su skupi i obično se koriste u komercijalne svrhe (npr., pravljenje visokobudžetnih 3D crtanih filmova). Render-programi su pažljivo napravljeni programi koji se bave disciplinama kao što su fizika svjetla, vizualno sagledavanje, matematika itd.

3D Render – Kuhinja 2

U 3D grafici renderiranje se može odvijati sporo (prerender) ili u stvarnom vremenu. Prerenderiranje je intenzivan proces koji se koristi u stvaranju filmova, dok je renderiranje u stvarnom vremenu najviše prisutno kod 3D računarskih igara, gdje se vizualna scena odmah obrađuje uz pomoć grafičke kartice i prikazuje na monitoru.

3D Render – Dnevni boravak
Share this post: